śniadania
Śniadania podajemy w godzinach: 8.00 – 9.30. Są wliczone w cenę pokoju. Na naszym stole znajdziesz dojrzewające sery wyrabiane w małym gospodarstwie położonym w środku puszczy, chleb na naturalnym zakwasie wypiekany w piecu opalanym drewnem, czy lokalne wędliny wytwarzane według starej podlaskiej receptury. W sezonie letnim królują warzywa i owoce z ogrodu zaprzyjaźnionej ogrodniczki spod Supraśla. Bazujemy na małych, lokalnych gospodarzach, którzy produkują głównie na własne potrzeby.
Poza sezonem podajemy przysmaki własnej roboty z naszej spiżarenki – ogórki, konfitury, soki i powidła oraz smakowe nalewki z owoców tutejszych lasów.
Przykładowe menu: kawa, herbata, sery puszczańskie, twaróg, lokalne wędliny, jajka na miękko, lub jajecznica, musli, jogurty, miód, własne konfitury, lokalny chleb na zakwasie, warzywa i owoce sezonowe.
obiady i kolacje
Większość naszych gości wybiera całodniowe wycieczki po okolicy. Polecimy Ci dobre i sprawdzone lokale na Twojej trasie, gdzie zjesz typowo podlaski obiad np. kartacze, kiszkę czy babkę ziemniaczaną.
W naszej okolicy masz również niepowtarzalną szansę spróbować dań kuchni tatarskiej przyrządzanych przez rodowitych Tatarów – przepyszny banash z jagnięciny i warzyw, aromatyczny pierekaczewnik, treściwą kryszonkę, czy legendarny deser czak-czak.
nasza kuchnia do twojej dyspozycji
Wielu naszych gości wraca z wycieczek z lokalnymi przysmakami. Nasza kuchnia jest miejscem otwartym. Możesz w niej przyrządzić sobie obiad lub kolację. Do dyspozycji masz w pełni wyposażoną kuchnię, dużą lodówkę, garnki i naczynia do przyrządzania potraw.
a może grill lub ognisko?
Dużym powodzeniem cieszy się nasza leśna altanka położona niespełna 50 metrów od głównego budynku w malowniczym miejscu z widokiem na dolinę rzeczki Słoi. Do dyspozycji gości jest duży grill gazowy, 2 duże stoły ponad 10 miejsc siedzących. W altance jest światło i prąd, można więc w niej spędzić uroczy wieczór przy grillu, lokalnych trunkach i zachodzącym nad puszczą słońcem.
Inną formą na spędzenie wieczoru jest ognisko. Mamy specjalne miejsce z siedziskami, sprzęt do pieczenia kiełbasek, lub trójnóg z grillem dla chcących przyrządzić coś więcej na żywym ogniu.